Súdny dvor Európskej únie bude rozhodovať v kauze pezinská skládka

15.01.2012 Celý región

Bratislava 15. januára (TASR) - V kauze pezinskej skládky odpadov bude v utorok 17. januára rozhodovať Súdny dvor Európskej únie. Stranami sporu sú Pezinčania a mesto Pezinok ako žalobcovia a žalovanou stranou je Slovenská inšpekcia životného prostredia. Vedľajším účastníkom konania je spoločnosť Ekologická skládka. Na samotnom pojednávaní nebude vyhlásené rozhodnutie súdu.

Na pojednávaní právni zástupcovia prednesú svoje stanoviská a zodpovedajú na otázky sudcov. Po pojednávaní podá generálny advokát Súdnemu dvoru EÚ svoje stanovisko a ten následne prijme rozhodnutie. Súdny dvor rozhoduje podľa závažnosti veci v trojčlenných, päťčlenných senátoch alebo rozhoduje 13-členná Veľká komora. Prípad pezinskej skládky bude prejednávať a rozhodovať Veľká komora.

Súdny dvor EÚ bude o veci rozhodovať po tom, ako sa v auguste 2010 vec z Ústavného súdu SR vrátila Najvyššiemu súdu SR na ďalšie konanie. Najvyšší súd vtedy rozhodol o prerušení konania a zároveň odložil vykonateľnosť povolenia na skládku. Súčasne predložil európskemu súdnemu dvoru päť predbežných otázok, ktoré sa týkajú výkladu a aplikácie európskeho práva v kauze pezinská skládka.

Podľa Najvyššieho súdu SR totiž Ústavný súd SR vo svojom náleze neprihliadol na európske právo v oblasti ochrany životného prostredia, pričom Najvyšší súd SR je nálezom Ústavného súdu viazaný. Rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie bude však záväzné pre Najvyšší súd SR aj Ústavný súd SR.

Pezinská skládka, ktorá čaká na rozhodnutia súdov, je od augusta 2010 uzatvorená a nezaváža sa. Skládka vzbudila veľký odpor u miestnych obyvateľov. Tí sa preto okrem iného obrátili aj na Európsky parlament s petíciou, v ktorej upozorňujú na porušenie ich práv vyplývajúcich z Aarhuského dohovoru. Proti skládke aktivisti usporiadali tiež niekoľko protestov v Pezinku, pred Úradom vlády SR či ministerstvom životného prostredia.
 

Vyberte región